Rapport 'Gelijke Behandeling Volkshuisvesting'

SGBV - Rapport Gelijke Behandeling Volkshuisvesting - Voorpagina

De Stichting Gelijke Behandeling Volkshuisvesting heeft in 2011 gewerkt aan een rapport over de verschillen die door de Overheid worden gemaakt, dit tussen huurders en eigenaar-bewoners. Verschillen, die direct- en indirect onderscheid veroorzaken en de eigenaar-bewoners een voorkeursbehandeling geven.SGBV - Rapport Gelijke Behandeling Volkshuisvesting - Tweede pagina

Het gaat niet alleen over de hypotheek of de huur, maar ook over de dingen die daarmee verband houden, zoals regelgeving, subsidies, etc. De Stichting heeft al deze verschillende aspecten in kaart gebracht en omschreven. Volkshuisvesting. Het woord bestaat nog maar de betekenis ervan is niets of weinig meer. Het moet weer op de kaart gezet worden en er moet anders met ‘de markt’ omgegaan worden. Volkshuisvesting moet weer de dienst uitmaken en ‘de markt’ moet uitvoeren of volgen. Ook moeten Wet- en regelgeving, alsmede fiscale regelingen, voor zowel huurders als eigenaar-bewoners gelijk worden.

De Stichting pleit voor een woonlastenregeling voor huurders en eigenaar-bewoners, waarbij huur en hypotheekrenteaftrek als gelijke componenten worden behandeld. Deze woonlastenregeling wordt afgebouwd naarmate het inkomen stijgt. Huidige subsidieregelingen vervallen daarmee. Bij dit alles heeft alleen Wonen de volle aandacht, wat geldt voor iedere inwoner van Nederland.

In het rapport zijn al deze zaken terug te vinden; het is samengevat en er zijn aanbevelingen gedaan. Het wordt, na vertaling in het Engels, via de Raad van Europa binnen de EU ter behandeling aangeboden.

Download rapport
Download report in English
Download Adobe Reader om het rapport te kunnen openen
Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK